Izleti za skupine

Razkazali  vam bomo ključne točke starega mestnega jedra, najlepši razgled, najpomembnejše stavbe in vse, kar na Ptuju ne smete zamuditi. Doživite Ptuj skozi zgodovino in ljudi, okusite ročno izdelane praline, lokalno vino in ostale dobrote.

Izlete lahko pripravimo po vaši meri. Izmed bogate ponudbe vam sestavimo program prilagojen vašim željam. 

Možni so ogledi: 

– Ptujskega gradu: Srednjeveški grad iz 11. stoletja, z enim najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji.
– Mitrejev: I in III mitrej – svetišči boga Mitre iz obdobja Petovione, predstavljeni na mestu najdbe.
– Kurentove hiše: Predstavitev kurenta in nesnovne kulturne dediščine vpisane v UNESCO-v seznam.
– Dominikanskega samostana: Na zahodnem robu mesta je ustanovila pomembna družina Gospodov Ptujskih v 13. stol. in se ponaša s križnim hodnikom ter grobnicami ustanoviteljev.
Minoritske knjižnice: Stara samostanska knjižnica katere knjižni fond sega v začetek 16. stol.
– Ptujske kleti: V najstarejši še delujoči vinski kleti najdemo tudi najstarejše vino v Sloveniji. Po ogledu pa se lahko na degustaciji pokuša njihova vina.
– Izdelovalcev kurentij: Tradicionalni izdelovalci kurentij predstavijo kako nastane oprava za najbolj znan ptujski pustni lik.
– Ptujskega jezera s ptičjo opazovalnico: Največje umetno jezero v Sloveniji nudi rekreacijske užitke z možnostjo opazovanja ptic.

 

Haloze – zavetje DEDIŠČINE

Odkrivanje haloške dediščine se bo pričelo na Ptujski gori, kjer vam bodo domačini postregli s tipično haloško gibanico.

Začeli bomo z ogledom ene najlepših gotskih cerkva v Sloveniji, imeli voden ogled srednjeveškega dvorca Štatenberg in kot pravi grofje si bomo privoščili tudi okusno grajsko kosilo. . Po kosilu se bomo napotili na obisk stalne zbirke skulptur v galeriji Dvoršak ter Parka skulptur v centru makolske Forma Vive in zaključili izlet z ogledom samostanskega kompleksa nun dominikank  in župnijsko cerkvijo sv. Treh Kraljev.

Haloze – zavetje UMETNOSTI 

Izlet se bo pričel na Ptujski gori, kjer vam bodo domačini postregli s tipično haloško gibanico in začeli z ogledom ene najlepših gotskih cerkva v Sloveniji. Sledi  obisk stalne zbirke skulptur v galeriji Dvoršak ter Parka skulptur v centru makolske Forma Vive, ki je ena izmed največjih poti Forme vive v Sloveniji. Raziskovanje bomo prekinili s kosilom, ki mu bo sledil obisk Kreativnega centra Breg in ogled razstave v galeriji.

Haloze – zavetje OKUSOV

Raziskovanje dežele »tisočerih gričev« bomo začeli v viničarskega muzeja. Predstavili bomo življenje v Halozah nekoč in spili tipični haloški napitek – »špricar«. Okušanje Haloz se bo nadaljevalo na sirarski kmetiji, ki je znana po proizvodnji poltrdih in trdih sirov iz kozjega mleka ter poskusili njihove izdelke. Ker se Haloze ponašajo s 100 letno vinsko tradicijo, je prav, da naš izlet in druženje nadaljujemo z vinom in degustacijo pri  mladem haloškem vinarju. Da pa v Halozah ne najdemo samo vina, bomo potrdili z  obiskom edinega kraft pivovarja na tem področju.

Izlete lahko pripravimo po vaši meri Sestavimo vam program prilagojen vašim željam.